понеделник, 26 април 2021 г.

О ОМЛЕТ ВЪВ ФУРНА




Ще ядеш омлет и ще мислиш, че ядеш пица. Но докато не го сготвите.....няма да го повярвате.


🌸ПРОДУКТИ:
7-8 картофа, лук/стар или пресен/,
праз, пиперки пресни/каквито имате под ръка-червени, жълти, зелени/,1 домат, 4-4 с.л.олио,150 гр.сирене, 100 гр.кашкавал,6 яйца, 3 с.л.кисело мляко, сол,черен пипер, риган.



🌸
ПРИГОТВЯНЕ.
Сваряваме картофите.


Студени, ги нарязваме на филийки. В тиган запържваме лука, праза, пиперките и домата/всичко е нарязано на кубчета/с олиото.


Щом омекнат наливаме малко вода и оставаме да врат докато водата изври. Овкусяваме със сол и черен пипер . Отнемаме от огъня. Щом поизстине настъргваме сиренето и кашкавала. Използваме тава/пирекс/ 20×30.Нареждаме картофи.


Изсипваме половината от сместа, пак ред картофи и заглаждаме
с останалата смес от зеленчуците.


Разбиваме яйцата с киселото мляко.Овкусяваме със сол,черен пипер и риган. Заливаме отгоре и разклащаме тавата да да отиде навсякъде.


Поръсваме с настърган кашкавал.


Печем на 180 градуса до желания загар. Мен ми отне 45 минути, но зависи от фурната на всеки.




ГОТВЕНЕТО Е ЛЮБОВ,А ЛЮБОВТА МИНАВА ПРЕЗ СТОМАХА!

неделя, 25 април 2021 г.

КОШНИЧКА ОТ ТЕСТО

 След няколко дни влизаме в страсната седмица.Досега правихме опити, репетиции. От понеделник,и през останалите велики дни, всичко ще бъде за великия ден-неделя ....Великден.

От мен едно предложение....кошничка от тесто. В която да поставим шарените ни яйца или великденските ни курабийки. Красива кошничка, която ще краси празничната ни трапеза.

🌸ПРОДУКТИ:
1 кг.брашно/от най-евтиното/,580-600мл.вода, 2 с.л.сол.
ПРИГОТВЯНЕ🌸:
От трите продукта замесваме тесто. Оставаме да си почине около 30 минути. Взимаме една паница/която ще може да влезе във фурната/ и голяма, колкото желаем да ни е кошницата. Облицоваме я с фолио.

Вземаме почти 2/3 от тестото. Разточваме на кръг. Поставяме върху паницата. Нарязваме на ивици.

Оплитаме плитки.


За венеца отгоре очертаваме паницата върху хартия .




За дръжката-една по-малка паница поставям върху по-голяма.

Обвити с фолио.Разточваме останалото тесто. Режем на ленти. Оплитаме плетеници. Поставяме както е показано на снимката. Мажем с жълтък с прясно мляко. Печем на 180 градуса до готовност.От останалото тесто правим

фигури/според фантазията ни/.

Сглобяваме с клечки за зъби.


Аз още не съм боядисвала яйца и поставих велекденските си курабийки.





ГОТВЕНЕТО Е ЛЮБОВ,А ЛЮБОВТА МИНАВА ПРЕЗ СТОМАХА!

КОЗУНАЧЕНИ ВЪЗЕЛЧЕТА

 


🌸ПРОДУКТИ:
200 мл.хладко прясно мляко, 1/2 кубче
мая, 1/2 ч.ч.захар, 3 яйца, 2 ванилии,стърготини от кората на лимон, 120 гр.краве масло, 650-700 гр.
брашно, стафиди.
За намазване:1 жълтък с малко прясно мляко
🌸ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме прясното мляко с маята, 1 с.л.захар, 2 с.л.брашно. Оставяме за 10 минути да се задейства маята. В друга
купа разбиваме яйцата със захарта и ванилията и стърготините от лимона. Пресяваме брашното. Прибавяме активиралата се мая.Започнаме да прибавяме брашно и краве масло/разтопено/на части.
Замесваме меко, но едновременно еластично тесто. Оставяме да втаса за около 2 часа.

Разделяме тестото на топки. Всяка топка я разточваме. Поръсваме стафидите.

Навиваме на руло.

Разрязваме по средата.

Усукваме и срещаме двата края.

Наново оставаме да втасат около половин час.

Мажем с разбит жълтък с прясно мляко. Печем в загряна фурна на 180 градуса до готовност.


                        




                      ГОТВЕНЕТО Е ЛЮБОВ,А ЛЮБОВТА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ СТОМАХА!

събота, 24 април 2021 г.


 

🌸ПРОДУКТИ:
За тестото:1 с.л.маргарин , 1 ч.ч.прясно мляко, 1 каф.л.сол,1 щипка захар, 1 каф.л.оцет, 1/2 пак.бакпулвер, брашно колкото поеме за меко тесто.
За пълнежа:1/2 кг.спанак, 200 гр.сирене, 2 яйца, пресен лук/ако нямаме в момента, 1 стар лук/,копър, сол, 3 с.л.олио.
За намазване:1 жълтък с малко прясно мляко.
🌸ПРИГОТВЯНЕ:
От всички продукти замесваме меко тесто.
За плънката:Нарязваме спанака на дребно. Леко осоляваме. Оставаме малко,за да си пусне течността.Изцеждаме много добре. Прибавяме останалите продукти. Разделяме тестото на две части.

Разточваме първата топка. Поставяме сместа както е показано на снимката.

Разточваме втората част. Поставяме отгоре.

С вилица натискаме наоколо. С чаша отделяме центъра.


Режем на 24 резки. Всяка резка обръщаме със сместа нагоре.

Мажем с разбит жълтък с прясно мляко.

Печем в загряна фурна на 180 градуса до готовност.

ГОТВЕНЕТО Е ЛЮБОВ,А ЛЮБОВТА МИНАВА ПРЕЗ СТОМАХА!

сряда, 21 април 2021 г.

КОКОСОШОКОЛАДОВА НАСЛАДА

 

Сладкиш за любителите на кокоса,и не само, а и на шоколада. И двете смеси след изпичането остават сочни. Красив сладкиш, с изящен вкус. Заслужава да се опита.

🌸ПРОДУКТИ:
За кокосовата част:200 мл.кокосово мляко/добре се получава и с обикн.прясно мляко/,200 мл.бита сметана, 40 гр.царевично нишесте, 60 гр.захар, 80 гр.кокосови стърготини.
За шоколадовата част:4 яйца,220 гр.брашно,
1 пак.бакпулвер, 40 гр.какао на прах, 50 гр.млечен шоколад, 150 гр.захар,125 гр.краве масло, 125 мл.прясно
мляко, 1 щипка сол,
За намазване от горе 2 с.л.сладко от кайсии.
За поръсване 1 шепа кокосови стърготини.
🌸ПРИГОТВЯНЕ:
Най-добре е да се започне с кокосовата част, тъй като има време да се охлади. Кокосовото мляко/или обикн.мляко/,сметаната, захарта и нишестето се слагат в тенжерка на котлона. /на слаб огън/Трябва леко да заври .Бъркаме посоянно да не залепва. Отнемаме и прибавяме кокосовите стърготини. Оставяме да се охлади.
За шоколадовата смес, разбиваме яйцата. Добавяме кравето масло/на стайна температура/ и прясното мляко. В друг съд пресяваме брашното, разбъркано с бакпулвера, какаото, захарта и солта. Прибавяме постепенно към яйчената смес. Шоколадът разтопяваме на водна баня и прибавяме към кексовата смес.

В тавичка, покрита с кухненска хартия/20×25/изсипваме кафявата смес. Заглаждаме.

Кокосовата смес се разпределя най-добре със шприц, като правим равномерни точки върху шок.смес. Повтаряме върху точките докато свърши сместа.

Печем в загряна фурна на 180 градуса за 40 минути. Изваждаме. Оставаме да се охлади.

                        Мажем със сладкото от кайсии. Поръсваме с кокосови стърготини.





СОЛЕНИ МЪФИНИ С ТИКВИЧКИ

  Тиквичките са любимите зеленчуци на повечето от нас. От тях можем да сготвим най-различни ястия. Някои ги имат вече и в градините си,които...